Ο Ρόλος του τύπου και της εξουσίας .

Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε την αστυνομία να δολοφονεί βάναυσα τον Τζορτζ Φλόιντ, να επιτίθεται σε διαδηλωτές και να στοχεύει δημοσιογράφους που προσπαθούσαν να καλύψουν τις αστικές αναταραχές. Δημοσιογράφοι και άλλοι απλοί πολίτες αντιμετώπισαν σοβαρά περιστατικά κατάχρησης της εξουσίας. Σε κανονικές συνθήκες , ο τύπος θα έπρεπε να είναι αφιερωμένος στην προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας τόσο των διαδηλωτών όσο και των δημοσιογράφων που καλύπτουν αυτές τις διαδηλώσεις. Αυτήν τη στιγμή, η παραπληροφόρηση είναι έντονη στις ειδήσεις και στα κοινωνικά μέσα. Βλέπουμε τρομοκρατικές απειλές από τον ίδιο τον πρόεδρο, ενισχυμένες από εταιρείες όπως το Facebook και το Twitter. Βλέπουμε ειδήσεις να επαναλαμβάνουν ανακοινωθέν της αστυνομίας χωρίς κριτική ανάλυση. Βλέπουμε τοπικές τηλεοπτικές ειδήσεις - εξακολουθούν να είναι η πιο δημοφιλής πηγή ειδήσεων - να αποδίδουν μεγαλύτερη αξία στην ιδιοκτησία από την ανθρώπινη ζωή. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεπερνούν τις τυπωμένες εφημερίδες στις ΗΠΑ ως πηγή ειδήσεων.
Οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων ενημέρωσης έχουν ξεπεράσει τις έντυπες εφημερίδες ως πηγή ειδήσεων για τους Αμερικανούς: Ένας στους πέντε ενήλικες των ΗΠΑ λένε ότι συχνά λαμβάνουν ειδήσεις μέσω των κοινωνικών μέσων, ελαφρώς υψηλότερο από το μερίδιο που συχνά το κάνουν από έντυπες εφημερίδες (16%) για πρώτη φορά από τότε που το Pew Research Center άρχισε να κάνει αυτές τις ερωτήσεις. Το 2017, το τμήμα που έλαβε νέα μέσω των κοινωνικών μέσων ήταν περίπου ίσο με το τμήμα που έλαβε ειδήσεις από έντυπες εφημερίδες. Συνολικά, η τηλεόραση εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για την κατανάλωση ειδήσεων - παρόλο που η χρήση της έχει μειωθεί από το 2016. Οι ιστότοποι ειδήσεων είναι η επόμενη πιο κοινή πηγή, ακολουθούμενη από το ραδιόφωνο και, τέλος, ιστότοποι κοινωνικών μέσων και έντυπες εφημερίδες. Μεταξύ των τριών διαφορετικών τύπων τηλεοπτικών ειδήσεων που ρωτήθηκαν, η τοπική τηλεόραση είναι η πιο δημοφιλής - το 37% λαμβάνει ειδήσεις εκεί συχνά, σε σύγκριση με το 30% που λαμβάνουν συχνά καλωδιακή τηλεόραση και το 25% που παρακολουθούν συχνά εθνικές τηλεοπτικές εκπομπές.

Οι ειδήσεις διαφέρουν δραστικά για τους νεότερους και τους ηλικιωμένους Αμερικανούς. Τα κενά ηλικίας που ήταν από καιρό αξιοσημείωτα έχουν πλέον διευρυνθεί σημαντικά, με τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω πέντε φορές πιο πιθανό από τα άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών να λαμβάνουν συχνά νέα από την τηλεόραση. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των 65 και άνω (81%) λαμβάνουν ειδήσεις από την τηλεόραση συχνά, όπως και τα δύο τρίτα (65%) από αυτά τα 50 έως 64. Ωστόσο, πολύ λιγότεροι νέοι Αμερικανοί στρέφονται σε τηλεοπτικές ειδήσεις - μόνο το 16% . Το χάσμα ηλικίας είναι σχεδόν τόσο μεγάλο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά προς την άλλη κατεύθυνση: Αυτά τα άτομα 18 έως 29 έχουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να λαμβάνουν ειδήσεις εκεί όσο τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.[1]

Βλέπουμε από πρώτο χέρι πώς η ενοποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, 8 γίγαντες πολυμέσων ελέγχουν 818 σταθμούς τηλεόρασης και ραδιοφώνου στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα όλα να μοιάζουν και ακούγονται ίδια. Η συρρίκνωση των ειδησεογραφικών δελτίων, η έλλειψη κριτικής και έρευνας, η έλλειψη εκπροσώπησης των αδυνάτων, και αδικημένων κοινοτήτων στις ειδησεογραφικές εκπομπές καθιστούν τις τηλεοπτικές ειδήσεις, ελεγχόμενες και γεμάτες παραπληροφόρηση για να διατηρήσουν στο σωστό δρόμο μια κοιμώμενη κοινωνία.Τα μέσα και η τεχνολογία είναι απαραίτητα για τη δημοκρατία μας, όταν λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο για να διασφαλίσουν τον έλεγχο λειτουργίας της κρατικής εξουσίας προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας. Μπορούμε να αλλάξουμε την εξουσία και τους θεσμούς της προς ένα κοινό όραμα για το μέλλον. Μπορούμε να οικοδομήσουμε τον τύπο της δημοσιογραφίας που μπορεί να εκθέσει και να εξαλείψει την προκατάληψη τον ρατσισμό την παραπληροφόρηση, την αδικία και την κατάχρηση της εξουσίας. Μπορούμε να έχουμε τη δημοσιογραφία που επικεντρώνεται στο πολίτη και στην κοινότητα. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να στρέψουν τις κάμερες και τα μικρόφωνά τους εκτός από τους πολιτικούς τους αστυνομικούς και ιδιοκτήτες ακινήτων που καταστρέφονται, και προς τους διοργανωτές και διαδηλωτές που διεκδικούν με ειρηνικό τρόπο τα δικαιώματα τους για την οικοδόμηση ισχυρότερων και πιο υγιών κοινοτήτων. Καθώς οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας δικαιοσύνη για τους George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery, David McAtee και τόσους πολλούς άλλους, καταλαβαίνουμε ότι ήρθε η ώρα για τα μέσα ενημέρωσης - και για όλους μας - να απομακρυνθούμε εντελώς από ένα σύστημα μέσων και τεχνολογίας που προωθεί τον ρατσισμό και την κακοποίηση και την παραπληροφόρηση. Πρέπει να επιδιώξουμε σαν κοινωνία για ένα σύστημα μέσων που λέει την αλήθεια. Ένα δίκαιο μέσο. Ένα μέσο που δεν είχαμε ποτέ, πάρα ελάχιστον εξαιρέσεων, αλλά ένα που μπορούμε να δούμε στα όνειρά μας και να δεσμευτούμε να χτίσουμε συλλογικά. Όταν οι γιγαντιαίες εταιρίες κατέχουν τις ειδήσεις, οι ιστορίες των απλών ανθρώπων ανεξάρτητα χρώματος πηγαίνουν στα αζήτητα. Η αντίδραση σε αυτό τον τρόπο ενημέρωσης ίσως να μπορούσε να είναι ,η ενίσχυση της τοπικής δημοσιογραφίας και η προστασία των δημόσιων και κοινοτικών μέσων ενημέρωσης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κοινού και της κοινότητας μπορούν να παρέχουν πλατφόρμες για διαφορετικές φωνές και τοπικά προγράμματα που τα εμπορικά μέσα δεν θα παρουσίαζαν. Σαν τελικό συμπέρασμα έχω να προτείνω την συνεχή αναζήτηση και σύγκριση των πληροφοριών μέσα σε ένα κόσμο υπέρ-πληροφόρησης .Το κριτήριο της επιλογής μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ιδεολογικό και κοινωνικό υπόβαθρο που έχει ο καθένας μας ,περιλαμβάνοντας όπως τα βασικά ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά όπως ο σεβασμός στην άποψη του καθενός ,την ισότητα ,τη περιβαλλοντολογική και κοινωνική δικαιοσύνη και την υποχρέωση απέναντι στη νέα γενιά.
[1] https://www.pewresearch.org/fact-tank/2018/12/10/social-media-outpaces-print-newspapers-in-the-u-s-as-a-news-source/