ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

2020-09-11

Σε αυτό το κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με την παρουσίαση των επετείων της 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου σε δυο εφημερίδες. Την «Ελευθερία» και την «Πελοπόννησο». Οι χρονολογίες που επιλέχτηκαν είναι το 1955 και το 1965 μια δεκαετία που χαρακτηρίζεται από μια έντονη αναταραχή σε όλα τα επίπεδα, πολιτική, κοινωνική, οικονομική, διπλωματική ζωή. Σκοπός είναι να μελετήσουμε το τρόπο παρουσίασης των δυο εθνικών επετείων σε δυο διαφορετικές πολιτικές εφημερίδες σε δυο διαφορετικές χρονολογικές περιόδους. Μελετήθηκαν 10 εφημερίδες, 47φυλλα, 60 δημοσιεύματα, από αυτά 7 κύρια άρθρα, 6 αφιερώματα όπως αποτυπώνονται στα σχεδιαγράμματα 1 και 2. Μέσα από την μελέτη και την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το έντονο πολιτικό κοινωνικό κλίμα της εποχής επηρέασε καθοριστικά τον τρόπο παρουσίασης των εθνικών επετείων. Μια άλλη διαπίστωση έχει να κάνει με την ιδεολογικό πολιτική στάση και άποψη των εφημερίδων που και αυτή υπήρξε καθοριστική στο τρόπο παρουσίασης. Οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν αυτή την εποχή ήταν το αποτέλεσμα του εμφυλίου και όσων επακολούθησαν. Επέλεξα αυτή τη περίοδο διότι πιστεύω πως αντιπροσωπεύει την δεκαετία κατά την οποία σε μεγάλο βαθμό θεμελιώθηκαν οι μετεμφυλιακές πρακτικές και ο εθνικός διχασμός. Όπως αναφέρει και η Κ Κουλούρη «Στη μεταπολεμική ιστορία εν τούτοις η επέτειος της 28ης Οκτώβριου υπήρξε πολύ περισσότερο «πολιτική» ­ και γι' αυτό πιο διχαστική ­ από την επέτειο του Αγώνα της Ανεξαρτησίας».[1] Είναι ξεκάθαρα μια ταραγμένη εποχή σε όλους τους τομείς κοινωνικά, πολιτικά, ιδεολογικά διπλωματικά, οικονομικά. Διάλεξα δυο εφημερίδες την «Πελοπόννησο» που είναι μια μεγάλη ιστορική τοπική εφημερίδα της Πάτρας, που ιδεολογικά θα μπορούσε κανείς να την εντάξει στην δεξιά συντηρητική παράταξη και την «Ελευθερία» εφημερίδα των Αθηνών με πανελλήνια κυκλοφορία, και κεντρώα ιδεολογική κατεύθυνση.


[1]Κουλούρη, Χριστίνα, «60 χρόνια από τον πόλεμο του '40. Ο Οκτώβριος και ο Οχτώβρης», ΤΟ ΒΗΜΑ,29/10/2000,ανακτήθηκε 10/1/2019. 

Παναγιωτάρας Παναγιώτης  - Ιστορικό blog
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2020
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε